Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram RSS feed

Cei cinci neomartiri si biserica din Chora

Toate obiectivele Biserici si capele din Samothraki Descopera marea Descopera muntele Oameni si asezari Obiective culturale si muzee din Samothraki Plaje din Samothraki

Biserica centrala din Chora (o vei gasi imediat, datorita turnului cu clopote ce se inalta deasupra cladirilor traditionale) este cea mai importanta din Samothraki. Este dedicata Adormirii Maicii Domnului si a fost construita in anul 1857 si inaugurata in 1875, fiind totodata si una din cele mai vechi constructii religioase inca in picioare de pe insula. Din punct de vedere arhitectural este o basilica cu tavan de lemn si este considerata un exemplu reprezentativ pentru arhitectura monumentala din Samothraki.

Biserica Adormirii Maicii Domnului din Chora

Pe langa icoanele vechi si valoroase, biserica adaposteste si craniile celor cinci neomartiri, adica cele mai importante relicve ale insulei. Acesti martiri au fost cinci tineri (Manuil, Georgios, Michail, Theodorus si Georgios cel tanar) care s-au numarat printre prizonierii obligati de turci in urma evenimentelor din 1821 sa se converteasca la islamism, fiind apoi vanduti ca sclavi. Cativa ani mai tarziu, cei cinci au revenit in Samothraki si au redevenit crestini. Acest fapt a atras mania turcilor, care i-au supus torturilor si in cele din urma i-au omorat in Makri, pe continent, pe 6 aprilie 1835. Biserica Agia Anastasia din Makri pastreaza inca carligul cu care unul din ei a fost spanzurat.

Memoria celor cinci neomartiri e celebrata in fiecare an in Duminica Tomii (prima duminica de dupa Paste), cand se tine o liturghie cu participarea tuturor preotilor de pe insula si apoi are loc o procesiune cu sicriul care contine ramasitele lor si cu icoana care ii infatiseaza.

Turnul bisericii din Chora

Inscriptie pe biserica din Chora

Intrarea in biserica din Chora

Biserica din Chora vazuta de jos

Biserica si turnul din Chora

Usa bisericii din Chora

Icoana celor cinci neomartiri

Pictura cu cei cinci neomartiri pe fatada bisericii din Chora

Clopotul bisericii din Chora

Comentarii

Îți vine să crezi că nu există niciun comentariu pentru acest articol?
Fii tu primul care își publică părerea!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki