Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram RSS feed

Fabrica de branzeturi Papanikolau continua traditia

In Samothraki exista o singura fabrica de branzeturi. Se afla in satucul Makrylies, pe partea de sud-vest a insulei si apartine lui Panagiotis Papanikolau. Fabricuta a fost a bunicului sau, care a infiintat-o in 1953. Cand bunicul a obosit, fabrica si-a incetat activitatea. Panagiotis insa, dupa ce si-a finalizat studiile in economie la Salonic, a decis sa se intoarca pe insula natala si sa redeschida vechea afacere de familie. Impreuna cu tatal sau, Vasilis, a luat fonduri printr-un program european, a cumparat instalatii moderne, a obtinut autorizatiile necesare si a furat secretele meseriei de la specialisti. Astfel, in anul 2000 traditia de familie a fost reluata.

Fabrica de branzeturi Papanikolau

Branzeturile Papanikolau sunt speciale pentru ca sunt produse doar din laptele oilor si caprelor de pe insula (cam 80% lapte de oaie si 20% lapte de capra). Animalele se hranesc cu vegetatia bogata si diversa din Samothraki si beau apa de mare, ceea ce confera carnii si branzeturilor un gust unic. Desi materia prima nu este intotdeauna suficienta, Panagiotis e hotarat sa nu faca rabat de la calitate si sa foloseasca doar laptele local.

Productia e de 40-50 de tone pe an, care se vand pe insula sau la magazinul din Alexandroupoli, dar un procent mai mic ajunge si in Salonic si Atena.

Fabrica Papanikolau produce graviera (o branza dura, usor picanta, cu un gust intens, care a fost premiata in anul 2013 de catre revista Gastronomos), mizithra (branza proaspata), feta, xirotyri (branza uscata, dura, traditionala, usor piperata, care se matureaza timp de 2 ani), provio, kaseri, kascavali, anthotyro, melihloro, volakotyri, tsakisto sau makrylisio (un tip de branza care isi ia numele de la satul Makrylies).

Branzeturile Papanikolau

In afara de branzeturi, Panagiotis si tatal sau produc si ulei de masline extra virgin, extras la rece, dar si sapunuri cu diferite plante medicinale.

Date de contact

Magazinul Papanikolau se afla in satul Makrylies, pe partea stanga cum vii dinspre Kamariotissa. Pe langa branzeturi si ulei de masline, mai poti cumpara de acolo si tincturi sau produse cosmetice.

E-mail: tyrokomeiosamothrakis@gmail.com
Telefon: +30 697 477 6827 (mobil); +30 255 109 5219 (fix)

Magazinul Papanikolau din Makrylies

Comentarii

Îți vine să crezi că nu există niciun comentariu pentru acest articol?
Fii tu primul care își publică părerea!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki