Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram RSS feed

Muzeul de Arheologie din Samothraki

Toate obiectivele Biserici si capele din Samothraki Descopera marea Descopera muntele Oameni si asezari Obiective culturale si muzee din Samothraki Plaje din Samothraki

La 6 km de Kamariotissa, in Palaiopoli, chiar langa situl arheologic se afla Muzeul de Arheologie din Samothraki. Este o cladire micuta, cu patru camere, construita de Scoala Americana de Studii Clasice din Atena in perioada 1939-1955 si merita o vizita daca vrei sa intelegi mai bine istoria insulei. Care e legatura cu americanii? In sec. al XX-lea Scoala Americana de Arheologie a facut aici sapaturi si a gasit o mare parte a exponatelor prezentate astazi in muzeu, restul fiind descoperiri accidentale ale locuitorilor din Samothraki sau donatii ale savantului Nikolas Fardis. In 1960-1961 a fost adaugata o noua aripa, construita dupa planurile lui Stuart M. Shaw de la Muzeul Metropolitan de Arta din New York. In prezent muzeul este finantat de statul grec.

Muzeul de Arheologie din Paleopoli

Camera A

In prima camera, cea centrala (A) se afla parti restaurate ale cladirilor principale din Templul Marilor Zei. Foarte frumoasa este o parte din Rotonda lui Arsinoe decorata cu rozete si tauri. Interesanta e si coloana de marmura ce provine din palat (sec. I d.Hr.), pe care o inscriptie bilingva, in greaca si latina, interzicea accesul celor neinitiati in altar.

Parte din Rotonda lui Arsinoe

Camera A

Camera B

In camera B poti admira alte parti din cladirile sanctuarului, sculpturi si monede. Cauta friza de marmura sculptata cu dansatoare (probabil muzele) ce dateaza aprox. din anul 340 i.Hr. Mai atrag atentia reprezentarea unei parti din Propileele lui Ptolemeu al II-lea, bustul din marmura al lui Tiresias (circa 460 i.Hr.), o statuie fara cap (probabil Persefona) si diferite monede.

Friza cu dansatoare

Camera C

A treia camera (C) expune obiecte de ceramica, ofrande si obiecte de metal, printre care o brosa persana din aur in forma de leu din sec. V i.Hr. Aici se afla si o statuie incompleta a lui Nike (s-au pierdut capul si parti din aripa si mana stanga), descoperita de Phyllis Williams Lehmannn de la Scoala Americana de Studii Clasice in 1949. Phyllis a fost sotia arheologului Karl Lehmann, director al sapaturilor din Samothraki in perioada 1938-1960.

Statuia incompleta a lui Nike

Camera D

Camera D gazduieste copia in marime naturala a lui Nike (poti face un exercitiu de imaginatie incercand sa o plasezi in templu) si vase funerare, bijuterii (cercei de aur si argint, fibule de argint, inele, diademe si un colier de aur) si monede de argint gasite in necropola. Valoroasa este o amfora care se acorda ca premiu participantilor la jocurile panatenaice, pictata probabil in atelierul lui Efilitos in jurul anului 525 I.Hr. Pe partea din fata a amforei e reprezentata o cursa, iar pe spate figura zeitei Atena inarmata.

Copia statuii lui Nike

Holul gazduieste o expozitie de inscriptii.

Program si vizitare

Muzeul este deschis intre orele 8.30 si 15, iar biletul de intrare costa 6 Euro.

Nr. telefon: (+30) 255 104 1474

Actualizare 2018: Muzeul de Arheologie a fost inchis pentru restaurare si momentan nu se stie cand va fi redeschis.

Coloana la Muzeul de Arheologie

La Muzeul de Arheologie

Sala la Muzeul de Arheologie

La Muzeul de Arheologie din Paleopoli

Camera din Muzeul de Arheologie

Comentarii

Îți vine să crezi că nu există niciun comentariu pentru acest articol?
Fii tu primul care își publică părerea!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki