Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram RSS feed

Muzeul Etnografic din Chora

Toate obiectivele Biserici si capele din Samothraki Descopera marea Descopera muntele Oameni si asezari Obiective culturale si muzee din Samothraki Plaje din Samothraki

Daca te intereseaza cum traiau oamenii de demult pe insula, iti recomand o vizita la Muzeul Etnografic din Chora, aflat chiar langa Biserica Adormirea Maicii Domnului. Muzeul se afla intr-o frumoasa casa traditionala din sec. al XIX-lea si a fost inaugurat in 1985, la initiativa Asociatiei Culturale din Samothraki, cu sprijinul Primariei si prin contributia locuitorilor insulei, care incepand cu anii '70 au donat obiectele pe care le poti vedea astazi.

Muzeul Etnografic din ChoraMuzeul Etnografic din Chora

La parter sunt expuse unelte care reflecta ocupatiile oamenilor – un razboi de tesut, ustensile agricole sau obiecte folosite de crescatorii de animale.

In camera de la etaj este reprezentata o gospodarie tipice din Samothraki, cu dormitor, salon si bucatarie, expuse in acelasi spatiu.

In partea dedicata dormitorului atrage atentia patul de fier din 1929, acoperit cu o cuvertura de matase, iar in salon, existent doar in casele celor mai bogati dintre locuitori, se afla o masa de lemn pentru cafea si o canapea cu perne decorative.

Coltul pentru bucatarie are o vatra si o masuta joasa de lemn numita "sofras", cu vasele pentru prepararea mancarii.

Dulapul de lemn de la inceputul sec. al XX-lea este caracteristic pentru casele din Samothraki si poarta numele de "mesandra".

Peretii si mobilierul sunt decorate cu broderii si stergare de bumbac sau matase numite "marchamades", iar pe polite si in dulapuri sunt expuse vase si farfurii. Cuferele in care se tineau candva hainele, precum si vasele decorative provin de pe coasta Asiei Mici. Colectia cuprinde si tesaturi de matase, covoare de lana, asternuturi de pat, dar si icoane, care nu lipseau niciodata din locuintele de pe insula.

Tot in muzeu poti vedea costumele populare - al femeilor mai simplu, al barbatilor ceva mai complex. Femeile purtau o fusta lunga, albastra, rosie sau verde, prinsa cu o curea cu catarame de argint, o bluza si un val alb lung, purtat pe spate, ce le acoperea parul. Barbatii aveau pantaloni stramti ("vraka"), curea ("znar"), pantofi ascutiti cu pompon de lana ("tsirvoulia"), sosete ("kaltsoun"), camasa ("pkamsiou"), vesta ("gileki"), jacheta ("abba") si palarie ("skoufo").

Foarte interesante sunt fotografiile vechi, ce stau marturie pentru viata de odinioara a locuitorilor din Samothraki.

Vizitare

Biletul de intrare costa 1 Euro, iar programul de functionare (septembrie 2018) este de la 10 la 14, respectiv de la 19 la 23, de luni pana duminica.

Telefon: (+30) 255 104 1227

Colectia Mariei Ververi

Tot in Chora, in timpul verii (in 2018 a fost deschisa pana la 11 august) se mai poate vizita gratuit o colectie traditionala privata, a Mariei Ververi, care traieste in Germania, dar revine in fiecare an pe insula sa natala. Casa se gaseste pe una din stradutele din spatele cetatii si poti ajunge acolo trecand pe drumul dintre cafeneaua Pyrgos si celelalte case si urmand sagetile rosii (este pe a doua strada pe dreapta, undeva pe la mijlocul ei).

Informatii la telefon (+30) 697 303 6229

Parter la Muzeul Etnografic

Unelte de tesut la Muzeul Etnografic

Clopote la Muzeul Etnografic

Foale la Muzeul Etnografic

Ustensile la Muzeul Etnografic

Camera de la etaj la Muzeul Etnografic

Dormitor la Muzeul Etnografic

Dulap la Muzeul Etnografic

Comentarii

Îți vine să crezi că nu există niciun comentariu pentru acest articol?
Fii tu primul care își publică părerea!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki