Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram RSS feed

Popas in drum spre Samothraki: Plovdiv

De la un an la altul parca numarul ferry-boat-urilor din Alexandropolis spre Samothraki si invers este din ce in ce mai mic. Daca ai ferry de dimineata la 8, de exemplu, e cam greu sa ajungi in timp util – doar daca nu iti propui cumva sa pleci la miezul noptii din Romania, ceea ce nu e o idee neaparat buna – este mai dificil de calatorit noaptea prin Bulgaria si vei ajunge deja obosit. O varianta ar fi sa faci drumul pana in Samothraki in doua etape, oprindu-te o noapte intr-o localitate intermediara, astfel incat sa ajungi a doua zi de dimineata la ferry-boat, odihnit si cu chef de vacanta.

Amfiteatrul roman din Plovdiv

Ca prima varianta iti propunem Plovdiv, al doilea oras ca marime din Bulgaria (cu aproape 340.000 locuitori) si cel care ar fi trebuit sa fie capitala in locul Sofiei, daca dupa infrangerea Imperiului Otoman din 1878 nu ar mai fi ramas inca 7 ani sub ocupatia turcilor.

Ce e de vazut in Plovdiv

Locurile de interes pot fi grupate in trei mari zone: centrul vechi, centrul nou (dar nu foarte nou – cladiri de sfarsit de secol XIX si inceput de secol XX) si cartierul Kapana, o mare parte fiind pietonala.

Centrul vechi, construit pe trei din cele sase dealuri ale orasului (din cele sapte care existau candva) este o zona pitoreasca, cu stradute pietruite, in panta, unde ruinele romane se amesteca cu cele bizantine si cu casutele construite in stilul Renasterii bulgare. Amfiteatrul roman, ridicat in sec. al II-lea d.Hr., sub domnia lui Traian, gazduieste tot felul de concerte, avand inca 3500 din cele 6000 de locuri pe care le avea initial. Casele din centrul vechi, majoritatea din sec. al XIX-lea sunt aproape toate monumente - de altfel, aceasta parte a orasului a fost declarata "rezervatie arhitecturala si istorica". Pe dealul Nebet Tepe, de unde se deschide o vasta panorama asupra zonei, vei gasi un complex arheologic ce iti arata locul din care a inceput orasul, locuit fara intrerupere timp de 8 milenii (Plovdiv este al saselea oras ca vechime din lume). Seara, dealul este plin de grupuri de prieteni sau de indragostiti veniti sa se bucure de priveliste.

Acolo unde centrul vechi se intalneste cu zona pietonala din centrul nou vei gasi stadionul roman, construit in timpul domniei imparatului Adrian pentru un numar de circa 30.000 de spectatori si tot in zona respectiva vei gasi si marea moschee Dzhumaya.

Centrul nou este agitat si plin de viata, pietonal, cu cladiri construite in diferite stiluri, cu cafenele si restaurante. Vei gasi aici si Forumul Roman, dar si parcul Tsar Simeon, construit in 1892 de una arhitect peisagist elvetian. Este o oaza de verdeata si racoare si atrage mai ales prin lacul si fantanile cu jocuri de lumini.

Kapana (traducerea ar fi chiar "capcana", din cauza labirintului de stradute care il alcatuiesc) este cartierul de mestesugari aflat in apropierea orasului vechi, dar si a strazii pietonale principale, unde strazile inca mai poarta nume precum Strada Fierului, Strada Aurului sau Strada Pielariei. Astazi este un cartier foarte hip si creativ, un cartier al artistilor, cu galerii, ateliere, studiouri, mici magazine simpatice si baruri cool.

Daca ajungi mai devreme sau daca te hotarasti sa stai mai multe zile poti sa vizitezi diverse muzee si galerii (Muzeul de Etnografie, Muzeul de Arheologie, Galeria de Arta, Expozitia Unificarea Bulgariei 1885, Muzeul de Istorie, Muzeul de Stiinte Naturale sau chiar Muzeul de Aviatie).

Recomandari

Poarta pantofi cat mai comozi – stradutele, in special in centrul vechi si Kapana sunt pietruite si multe sunt in panta, deci e destul de greu de hoinarit.

Daca ajungi in Plovdiv in 2019, cand orasul e desemnat Capitala Culturala Europeana, intereseaza-te din timp ce evenimente sunt in desfasurare.

Distante

De la Bucuresti la Plovdiv sunt circa 400 km, pe care ii faci cam in 5-6 ore. De la Plovdiv la Alexandroupolis mai ai cam 240 km, adica vreo 3 ore si jumatate. Ia in calcul si timpul pe care il vei petrece la granita dintre Bulgaria si Grecia, astfel incat sa nu ai emotii cu ferry-boat-ul!

Intrarea in centrul vechi din Plovdiv

Cetatea din Plovdiv noaptea

Moscheea Dzhumaya din Plovdiv

Interiorul moscheii din Plovdiv

Arhitectura stil Renastere bulgara in Plovdiv

Stadionul roman din Plovdiv

Scari in Plovdiv

Casa veche in Plovdiv

Galerie de arta in Plovdiv

Biserica in Plovdiv

Strada in centrul vechi din Plovdiv

Orasul vechi noaptea

Dealul Nebet Tepe noaptea

Centrul nou din Plovdiv

Strada pietonala in centrul nou din Plovdiv

Fantani cu jocuri de lumini in Plovdiv

Fantani in parcul din Plovdiv

Comentarii

Îți vine să crezi că nu există niciun comentariu pentru acest articol?
Fii tu primul care își publică părerea!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki