Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram RSS feed

Ruinele Manastirii Hristos de langa Therma

Toate obiectivele Biserici si capele din Samothraki Descopera marea Descopera muntele Oameni si asezari Obiective culturale si muzee din Samothraki Plaje din Samothraki Shopping

Desi pe indicator scrie, in greaca si engleza, "Sfanta Manastire a lui Hristos", manastirea de fapt nu mai exista. Au ramas insa ruinele acesteia, intr-un cadru natural de o deosebita frumusete, undeva la est de Therma. Plecand din soseaua principala de pe coasta nordica, drumul cu pietris serpuieste aproape 2 kilometri printre ferigi si copaci de un verde intens, ajungand pana la circa 150m inaltime. Peisajul este completat din cand in cand de nelipsitele capre care stapanesc insula.

Situl arheologic Manastirea Hristos

Lasam masina la cateva zeci de metri distanta de ruine si parcurgem ultima parte pe jos. De aici vederea se deschide larg, privirea trecand de la vegetatia deasa la albastrul Marii Traciei si apoi la partea continentala care se intrezareste undeva departe.

Un gard metalic si cativa arbori inalti ascund monumentul ce dateaza din perioada bizantina tarzie. Manastirea a fost construita pe la mijlocul sec. al XIV-lea si, data fiind densitatea urmelor de locuire din zona, probabil era situata pe teritoriul unei asezari. In 1771, ca urmare a starii de degradare si a dificultatilor in care se afla, a devenit metoh al Manastirii Iviron de la Muntele Athos, impreuna cu manastirea Sf. Atanasie (singura manastire care mai functioneaza in prezent pe insula, langa Alonia). Din sec. al XIX-lea a fost abandonata, azi pastrandu-se doar ruinele bisericii principale, precum si cele ale cladirilor ce faceau candva parte din complexul monastic - o cisterna, cateva chilii si o brutarie, toate imprejmuite de un zid.

Biserica este micuta, de circa 12 metri lungime si un pic mai mult de 4 metri latime, fiind impartita in pronaos si naos si avand o singura absida inspre est. Peretii au fost construiti dintr-un amalgam de materiale - piatra, caramida, mortar cu bucati de tigla, dar si fragmente provenite de la Sanctuarul Marilor Zei. Arcade oarbe subliniate de caramida in partea superioara decoreaza peretii naosului, pe care un fel de soricei alearga speriati cand ne vad.

E un fel de sentiment amestecat, o imbinare intre crestin si pagan - privirea fuge de la crucile sapate in piatra la inscriptiile de pe bucatile de marmura luate de la Paleopoli. Si liniste, multa liniste...

De obicei monumentul se poate vizita in lunile iulie si august, intre orele 8 si 15 (pe panoul de la intrare este un program vechi din anul 2016). Ca sa fiti siguri cel mai bine este sa dati un telefon inainte la numarul (+30) 2551 041 474.

Drumul spre Manastirea Hristos

Drumul spre ruinele Manastirii lui Hristos

Vederea de la Manastirea Hristos

Indicator spre Manastirea Hristos

Curtea Manastirii lui Hristos

Privelistea de la Manastirea Hristos

Zidurile bisericii Hristos

Pronaosul bisericii Hristos

Arcade oarbe la Manastirea Hristos

Soricel pe zidurile bisericii Hristos

Pars la Manastirea Hristos

Simbol crestin la Manastirea Hristos

Inscriptie pagana la Manastirea Hristos

Curtea Manastirii Hristos

Comentarii

Îți vine să crezi că nu există niciun comentariu pentru acest articol?
Fii tu primul care își publică părerea!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki