Tradiția spune că pe toata insula sunt răspândite 999 de capele și bisericuțe. Panagia Krimniotissa (sau Kremniotissa) este probabil cea mai faimoasă dintre toate acestea, iar apusul de soare văzut de aici va deveni una dintre (multele) amintiri frumoase ale unei vacanțe în Samothraki.
Atunci când mergi de la portul Kamariotissa către sudul insulei, cu câțiva kilometri înainte să ajungi la plaja Pachia Ammos vei vedea în zare o bisericuță cocoțată pe o stâncă. O săgeată spre stânga îți va indica direcția către ea. Drumul, construit prin anii '80, nu este cel mai bun, însă este refăcut o dată la câțiva ani. Pentru aproape 2 kilometri te va purta, urcând și șerpuind chiar pe coasta muntelui, pe lângă versanți abrupți și stâncoși, până la biserica albă, ce domină peisajul de la înălțimea de 311m.
Pe partea dreaptă se deschid priveliști uimitoare asupra plajei Pachia Ammos și albastrului nesfârșit al Mării Egee, cu insula Gokceada (fostul Imvros grecesc) conturându-se la orizont. Apropo, știai că în Samothraki se găsește o pensiune care se numește chiar "Albastru nesfârșit" (Aperando Galazio)? O găsești în Lakkoma, pe țărm, lângă Taverna Akrogiali.
La capătul drumului este un loc mai larg, unde pot fi parcate câteva mașini. O mică tavernă cu vedere frumoasă se află la baza celor 50 de trepte săpate în stâncă, ce urcă spre curtea bisericii. După doi ani în care nu a funcționat, în iunie 2023 taverna a fost preluată de preoteasa din Lakkoma. Cu această ocazie a fost îmbunătățită, din fericire, și starea drumului ce duce la Krimniotissa.
Bisericuța zugrăvită în alb se găsește sus, la capătul scării, într-o mică grădină îngrijită. Clopotul atârnă într-un copac din față, iar o bancă din lemn îți oferă câteva momente de odihnă.
Cel mai probabil, cuvântul Krimniotissa provine de la gkremnos, care înseamnă "prăpastie". Astfel, Panagia Krimniotissa s-ar putea traduce aproximativ prin "Fecioara de deasupra prăpastiei".
Inscripția de pe biserică menționează anul 1887 ca fiind anul construcției, dar unele documente indică existența unei construcții anterioare. A fost renovată în anul 1999, după ce a fost afectată de un incendiu.
Locul este înconjurat de legende. Una dintre ele povestește cum un copil de cioban ar fi găsit, chiar pe stâncă, o icoană. Oamenii au încercat să o ducă în biserica din Chora, însă nu au reușit – icoana se întorcea de fiecare dată în locul în care fusese găsită. Copilul mergea tot timpul să îi aprindă o candelă, cerând ajutorul pentru protecția animalelor sale. Localnicii cred că acesta este motivul pentru care s-a așezat icoana pe stânca înaltă, în pustietatea acestor părți ale insulei: pentru a le putea proteja turmele de capre. Vechi povești din Samothraki vorbesc despre existența, în zona râului Vatos, a două triburi de oameni sălbatici, care provocau probleme ciobanilor ce își duceau la pășunat animalele. Se spune că Panagia Krimniotissa a fost cea care i-a scăpat pe păstori de pericolul pe care îl reprezentau aceștia.
După o variantă a legendei, niște pescari ar fi găsit icoana pe plajă și ar fi așezat-o într-o peșteră, pentru a o proteja. Icoana însă a dispărut, fiind găsită mai târziu de ciobani pe vârful stâncii. Au adus-o din nou în peștera de pe plajă, dar a dispărut iar, fiind regăsită pe vârf. Miracolul s-a tot repetat: oriunde ar fi fost mutată, ea se întorcea sus, pe munte. Oamenii au înțeles atunci că trebuiau să-i construiască o biserică: au săpat 50 de trepte în piatră și au ridicat bisericuța.
În final, o altă legendă povestește cum, la începutul secolului al XVIII-lea, în timpul unei furtuni, o corabie era cât pe ce să se scufunde în apropiere de Samothraki. Vijelia nu a încetat decât în momentul în care căpitanul a găsit o icoană în apă. În aceeași noapte, în vis i s-a arătat Fecioara Maria, care i-a spus să o ducă pe insulă. Icoana fusese aruncată în mare cu secole înainte, în timpul perioadei iconoclaste, pentru a fi salvată de la distrugere. Preotul din Samothraki a așezat-o în biserică, dar în fiecare dimineață icoana dispărea de acolo și reapărea pe o stâncă. Ca atare, localnicii au înțeles dorința Fecioarei și au construit pe acea înălțime o capelă, numită mai târziu Panagia Krimniotissa.
Data exactă la care icoana a ajuns în biserică nu este cunoscută. Cei mai mulți locuitori ai insulei cred că este făcătoare de minuni și îi adresează rugăciuni în momentele de cumpănă, iar bătrânele o alintă duios "bunica Krimniotissa". În trecut, icoana stătea în biserica de pe stâncă în perioada cuprinsă între Paște și Sf. Dumitru (26 octombrie), iar apoi era mutată în biserica din Chora. Fiecare familie o putea lua acasă și ține peste noapte, pentru a se ruga la ea.
Icoana Krimniotissei este adăpostită astăzi, la loc de cinste, în biserica mare din Chora. Se păstrează încă vechiul obicei ca, din când în când, icoana să fie dusă pe la toate casele insulei, astfel încât să i se poată închina și oamenii bătrâni sau bolnavi.
Sărbătoarea Panagiei Krimniotissa este pe data de 18 august.
Biserica este deschisă de pe la mijlocul lui mai până pe la mijlocul lui septembrie, atunci când este deschisă și taverna. Dacă ai de gând să o vizitezi în afara sezonului, înainte să pornești la drum sună la unul dintre următoarele numere de telefon, pentru a lua cheile: +30 697 16 02 637 sau (+30) 697 55 88 606.