Biserica Adormirea Maicii Domnului este cea mai importantă biserică de pe insulă. Este ușor de reperat, datorită clopotniței ce se înalță deasupra acoperișurilor cărămizii ale căsuțelor tradiționale din centrul Chorei.
Construcția sa a început în anul 1867, pe locul în care se aflase o bisericuță mai veche. Pentru a o putea ridica, și-au adus contribuția locuitori din mai multe așezări din Samothraki. Printre donațiile menționate în documente se numără ogoare, pășuni, oi, capre, bijuterii, ba chiar și miere, ceară, lână și brânză.
Biserica a fost sfințită în anul 1875, însă construcția s-a încheiat abia în 1925, odată cu finalizarea lucrărilor la clopotniță. Are plan bazilical, cu cele trei spații despărțite de coloane de marmură de culoare gri-verzuie. Tavanul boltit este din lemn, mobilierul este și el din lemn sculptat, iar iconostasul este împodobit cu trei rânduri de icoane pictate.
Biserica din Chora adăpostește cea mai iubită icoană din Samothraki: icoana Panagiei Krimniotissa, provenită de la capela Krimniotissa, aflată în partea de sud, pe o stâncă, în drumul spre plaja Pachia Ammos.
Și mai păstrează biserica ceva important: moaștele celor cinci sfinți neomartiri, definitorii pentru istoria și cultul religios al insulei.
Anul 1821 a fost unul de luptă pentru Grecia, iar Samothraki nu a făcut excepție. După răscoala terminată în sânge în luna septembrie, turcii au luat o mulțime de prizonieri. Printre ei s-au numărat și cinci tineri: Manouil, Georgios, Theodoros, Georgios cel tânăr și Michail (cel din urmă originar din Cipru). Alături de ceilalți captivi, aceștia au fost obligați să se convertească la islamism și au fost vânduți ca sclavi. Câțiva ani mai târziu, cei cinci au revenit în Samothraki și s-au întors la creștinism, fapt care a atras mânia turcilor. Urmarea a fost tragică: tinerii au fost întemnițați și torturați. La 6 aprilie 1835, de Duminica Tomii, au fost omorâți la Makri, pe continent, vizavi de insulă. La Biserica Agia Anastasia din Makri încă se păstrează cârligul de care a fost spânzurat unul dintre ei.
Amintirea celor cinci neomartiri este celebrată în Samothraki în fiecare an, de Duminica Tomii (prima duminică de după Paște). În această zi, la biserica din Chora se oficiază o liturghie la care participă toți preoții de pe insulă, urmată de o procesiune ce are în prim plan sicriul care conține rămășițele martirilor și icoana acestora.
Mare sărbătoare este și pe 15 august, în ziua de hram. Biserica este deschisă în timpul serii, se ține o slujbă, iar lumea vine să se închine la icoana Krimniotissei și la epitaful Fecioarei, împodobit cu flori. În piața din spatele bisericii are loc panigyri (sărbătoare locală), cu mâncare și dansuri tradiționale.
Biserica Adormirii Maicii Domnului este deschisă duminica dimineața și de marile sărbători de peste an. Cel care slujește este părintele Matheos, un preot blajin, cu ochi albaștri. În grija sa sunt și vechile cărți aflate la etajul superior, tipărite la Veneția în sec. XVI-XIX.
Ai fost acolo?
Spune și altora impresiile tale!