Samothraki este una dintre insulele grecești cele mai apropiate de România. Cea mai simplă modalitate de a ajunge în Samothraki este cu mașina, traversând Bulgaria de la nord la sud și intrând în Grecia printr-unul dintre următoarele puncte de frontieră:
- Makaza-Nymfea
- Svilengrad-Ormenio
- Ilinden-Exochi
- Kulata-Promachonas
Ca să ajungi în Samothraki va trebui să ajungi în primul rând la Alexandroupolis, care este orașul din care se ia feribotul care leagă insula de continent.
O călătorie cu avionul ar fi destul de complicată. Samothraki nu are aeroport, iar aeroportul cel mai apropiat este cel din Alexandroupolis. Nu există legături directe din România, ci doar zboruri cu escală în Atena.
Călătoria cu mașina spre Grecia rămâne deci modalitatea cea mai la îndemână pentru a ajunge în Samothraki.
Distanța București-Samothraki
Dacă pleci din București, distanța rutieră până în Alexandroupolis este de minim 520-550 km, în funcție de ce traseu vei alege pentru a intra în Grecia. La acești km se adaugă distanța parcursă cu feribotul din port până pe insulă.
Traseu București-Samothraki
Cele mai bune trasee pentru a ajunge din București în Samothraki sunt cele care traversează punctele de frontieră Makaza-Nymfea și respectiv Svilengrad-Ormenio.
Traseul prin Makaza-Nymfea
Cel mai scurt traseu din București către Alexandroupolis (de unde te vei îmbarca spre Samothraki) măsoară aproximativ 520 km, pe ruta București – Giurgiu – Ruse – Veliko Tarnovo – Gurkovo - Stara Zagora – Haskovo – Kardjali – Makaza (punct de frontieră Bulgaria-Grecia) – Komotini – Autostrada Egnatia Odos – Alexandroupolis.
În sine, drumul nu este dificil și durează cam 7,5-8 ore (fără trafic și fără opriri). La acest interval se adaugă însă și timpul petrecut în cele două vămi (timp care poate fi destul de lung, în special în lunile iulie, august și la începutul lui septembrie) și eventualele opriri la benzinării.
Traseul prin Svilengrad-Ormenio
O alternativă la traseul prin vama Makaza-Nymfea, doar cu puțin mai lungă, ar fi București – Giurgiu – Ruse – Veliko Tarnovo – Gurkovo – Nova Zagora – Svilengrad (punct de frontieră Bulgaria-Grecia) – Ormenio – Orestiada – Autostrada Egnatia Odos – Alexandroupolis. Pe această parte, drumul din București spre Alexandroupolis măsoară aproximativ 550 km și se parcurge cam în 8 ore (fără a lua în calcul timpul petrecut în vămi și opririle de pe traseu). În funcție de perioada din an în care calătorești, acest traseu poate fi mai convenabil decât cel prin Makaza.
Odată ce ai ajuns în Alexandroupolis, va trebui să te îndrepți către port, aflat în imediata apropiere a farului (care este un simbol al orașului). Din port pleacă un singur ferry – cel spre Samothraki. Locul exact îl găsești aici.
În cât timp ajungi în Samothraki?
Per total, ai nevoie de 9-10 ore pentru a ajunge din București în Alexandroupolis. În plin sezon turistic, acest interval se poate mări considerabil din cauza cozilor care se formează la punctele de frontieră dintre România și Bulgaria, respectiv Bulgaria și Grecia.
Ia în calcul și faptul că dimineața, între orele 06.30 și 07.30, la vama Giurgiu are loc schimbul de tură.
Odată ce te-ai îmbarcat pe ferry, vor mai trece încă 2 ore pentru a ajunge în Samothraki.
Taxe de drum
Pe traseul București-Alexandroupolis există anumite taxe de drum, dar suma totală este mică.
Taxa de pod Giurgiu-Ruse
Atunci când ieși din România pe la vama Giurgiu va trebui să plătești taxa pentru podul de peste Dunăre: 15 lei/autoturism la dus (se poate plăti și cu cardul), respectiv 2 EUR sau 4 leva la întors (atunci când intri din Bulgaria în România se acceptă doar plăți în EUR, leva sau cu cardul).
Taxe de drum Bulgaria
Pentru a circula pe drumurile din Bulgaria, vigneta este obligatorie. O poți obține în următoarele feluri:
- cea mai simplă modalitate este să cumperi vigneta înainte de plecare, online (poți schimba limba în română sau engleză din partea dreaptă sus a site-lui); în anul 2024 prețul vignetei electronice pentru Bulgaria este de 13 leva/autoturism/săptămână, respectiv 27 leva/lună;
- poți cumpăra vigneta și imediat după ce ai trecut de controlul de la granița dintre România și Bulgaria, fie de la automate (plata cu cardul), fie de la ghișeele special amenajate (plata în numerar, în leva sau EUR);
- o ultimă variantă ar fi să cumperi vigneta de la benzinăriile din Ruse.
În Bulgaria nu se plătește nicio taxă pentru autostradă.
Taxe de drum Grecia
Pentru drumurile din Grecia nu se plătește vignetă, dar există taxe de autostradă.
Dacă intri pe la punctul de frontieră Makaza-Nymfea, din cei 75 de kilometri rămași din vamă până la Alexandroupolis, ultimii 52 de kilometri (începând de la orașul Komotini) se parcurg pe autostrada Egnatia Odos. Pe aceasta există un punct de taxare la Mesti, unde vei plăti 2,2 EUR/autoturism, respectiv 1,55 EUR/motocicletă.
Dacă intri pe la punctul de frontieră Svilengrad-Ormenio, vei întâlni un punct de taxare pe autostradă, în ultima parte a drumului, la Adranio. Taxa este de 1,6 EUR/autoturism, respectiv 1,1 EUR/motocicletă.
Recomandări de călătorie
- Înainte de a pleca la drum, verifică programul feribotului spre Samothraki, astfel încât să îți poți planifica traseul.
- Respectă restricțiile de viteză din Bulgaria, chiar dacă uneori ți se pot părea absurde. Sunt destul de multe mașini de poliție ascunse pe traseu și sigur nu îți dorești să ai o conversație cu polițiștii locali, care de obicei nu prea vorbesc engleză. De cele mai multe ori, șoferii bulgari îți vor semnala cu farurile existența echipajelor. De asemenea, o idee este să folosești aplicația Waze, care semnalează prezența poliției pe drum.
- E preferabil să alimentezi cu combustibil înainte de a intra în Grecia. În general, în Bulgaria prețul benzinei este destul de similar cu cel din România (și considerabil mai mic față de cel din Grecia). Benzinăriile (Lukoil, OMV, Gazprom, Rompetrol și câteva Shell și Eko) se găsesc de regulă la intrarea sau la ieșirea din orașele mai importante și acceptă plata cu cardul.
- Dacă vrei să elimini stresul că ai putea pierde feribotul sau dacă, pur și simplu, vrei să mergi mai relaxat, poate fi o idee să împarți traseul România-Samothraki în două, cu o noapte de cazare intermediară. Te poți opri în Bulgaria (de exemplu la Plovdiv, care este un oraș ce merită să fie văzut, dar presupune un ocol de circa 100km față de traseul spre Makaza) sau în Grecia, direct la Alexandroupolis. Orașul nu are prea multe obiective turistice, însă este capitala regiunii Evros și are o atmosferă foarte grecească, o faleză frumoasă și multe taverne și cafenele.
- În cazul în care ai nevoie de parcare în Alexandroupolis (poate mai ai de așteptat până pleacă feribotul sau vrei să lași mașina pe continent), există o mare parcare privată chiar la intrarea în port, pe partea dreaptă. O alternativă gratuită, aflată la circa 20 minute de mers pe jos față de port, este parcarea de lângă stadion. Dacă alegi să mergi fără mașină, în Samothraki poți folosi mijloacele de transport locale.
Pe orice traseu vei alege să mergi în Samothraki, îți urez Kalo taxidi! ("Călătorie frumoasă!").
Da, sunt autobuze locale - pleaca din Kamariotissa spre localitatile din insula si costa 1,5-3 Euro, in functie de destinatie.
Exista tururi pe insula, de o zi, cu plecare din Alexandroupoli? Suntem un grup de 10 adulti + copii.
Multumesc
Sunt excursii. Pentru detalii trimite te rog un email pe contact@insamothraki.ro.
Găsești info aici:
www.insamothraki.ro/calatoria-cu-ferry-boat-ul-spre-samothraki.html
Fiti amabil, pe insula gasim atv-uri? Cat costa de inchiriat? Actualizat 2022.
Multunesc
Nu, nu sunt ATV-uri pe insulă.
Multumesc.