Distanța România-Samothraki nu este mare (comparativ cu alte destinații din Grecia), dar nu este nici neglijabilă. În cazul în care ți se pare obositor să parcurgi acest drum într-o singură zi sau atunci când ora de plecare a feribotului spre Samothraki nu este convenabilă (de exemplu, sunt anumite zile în care există rute doar dimineața), poți împărți călătoria în două etape. O destinație frumoasă, în care poți face un popas în Bulgaria în drum spre Grecia, profitând în același timp și pentru a vizita câteva obiective turistice, este Plovdiv.
Cu o populație de peste 340.000 de locuitori, Plovdiv este al doilea oraș ca mărime din Bulgaria. Dacă nu ar mai fi rămas încă 7 ani sub ocupația turcilor, după înfrângerea Imperiului Otoman din 1878, Plovdiv ar fi fost astăzi capitala Bulgariei, în locul Sofiei. Este un oraș frumos, cu multă istorie (este anticul Filipopolis, întemeiat de Filip al II-lea, tatăl lui Alexandru cel Mare) și cu atracții turistice de vizitat, dovadă stând și faptul că în anul 2019 a fost declarat Capitală Culturală Europeană.
Distanța România-Plovdiv-Alexandroupolis
Un popas în Plovdiv presupune o abatere de la drumul clasic spre Samothraki.
Dacă pleci (sau treci prin) București, de la București la Plovdiv vei avea de parcurs o distanță de circa 400 km (prin Veliko Tarnovo și Stara Zagora), pe care îi vei parcurge cam în 6 ore.
De la Plovdiv la Alexandroupoli mai ai de mers încă 220 km (prin Kardjali și Komotini), deci peste 3 ore.
Atunci când stabilești ora de plecare din Plovdiv către Samothraki, nu uita să iei în calcul și timpul de așteptare la vama dintre Bulgaria și Grecia, astfel încât să nu riști să pierzi feribotul!
Obiective turistice din Plovdiv
Obiectivele și atracțiile turistice de vizitat în Plovdiv pot fi grupate în trei mari zone:
- centrul vechi;
- centrul nou (dar nu foarte nou – clădiri de sfârșit de secol XIX și început de secol XX);
- cartierul Kapana.
Cea mai mare parte a zonei turistice din Plovdiv este pietonală.
Centrul vechi
Centrul vechi din Plovdiv este construit pe trei dintre cele șase dealuri ale orașului (cel de-al șaptelea deal fiind parțial distrus prin 1930). Pe străduțele pietruite și înclinate, ruinele romane se amestecă cu cele bizantine și cu casele construite în stilul Renașterii bulgare.
Amfiteatrul roman, ridicat în sec. al II-lea d.Hr., sub domnia lui Traian, păstrează încă 3500 dintre cele 6000 de locuri pe care le avea inițial și găzduiește tot felul de concerte - de la operă la muzică rock.
Casele din centrul vechi, majoritatea din sec. al XIX-lea, sunt aproape toate monumente - de altfel, această parte a orașului a fost declarată "rezervație arhitecturală și istorică".
Pe dealul Nebet Tepe, de unde se deschide o vastă panoramă asupra zonei, vei găsi un complex arheologic ce îți arată locul din care a început orașul, locuit fără întrerupere timp de 8 milenii (Plovdiv este al șaselea oraș ca vechime din lume). Seara, dealul este plin de grupuri de prieteni sau de îndrăgostiți veniți să se bucure de priveliște.
Acolo unde centrul vechi se întâlnește cu zona pietonală din centrul nou se află Stadionul roman, construit în timpul domniei împăratului Hadrian, pentru un număr de circa 30.000 de spectatori.
În aceeași zonă se găsește și marea moschee Dzhumaya.
Centrul nou
Centrul nou din Plovdiv datează de pe la sfârșitul sec. al XIX-lea, având clădiri construite în diferite stiluri. Zona este pietonală și este animată de un continuu du-te-vino, cu o mulțime de cafenele și restaurante.
În așa-zisul "centru nou" se află Forumul Roman, dar și parcul Tsar Simeon, proiectat în 1892 de un arhitect peisagist elvețian. Parcul este o oază de verdeață și răcoare și atrage mai ales prin lacul și fântânile cu jocuri de lumini.
Cartierul Kapana
Kapana este cartierul de meșteșugari din Plovdiv, aflat în apropierea orașului vechi, dar și a străzii pietonale principale din centrul nou. În limba bulgară, cuvântul kapana înseamnă chiar "capcană", cu referire către labirintul de străduțe care alcătuiesc zona. Străzile poartă încă denumiri ce amintesc de meșteșuguri de odinioară, precum Strada Fierului, Strada Aurului sau Strada Pielăriei.
Kapana este astăzi un cartier foarte hip și creativ, un cartier al artiștilor, cu galerii, ateliere, studiouri, mici magazine simpatice și baruri cool.
Dacă ai suficient timp la dispoziție sau dacă te hotărăști să stai mai multe zile, poți să vizitezi diverse muzee și galerii (Muzeul de Etnografie, Muzeul de Arheologie, Galeria de Artă, Expoziția Unificarea Bulgariei 1885, Muzeul de Istorie, Muzeul de Științe Naturale sau chiar Muzeul de Aviație).
Câteva recomandări pentru călătoria în Plovdiv
- Poartă încălțăminte cât mai comodă! Străduțele, în special cele din centrul vechi și cartierul Kapana, sunt pietruite și multe sunt în pantă, deci e destul de greu de hoinărit.
- Mănâncă la restaurantele tradiționale bulgărești, numite mehana.
- Dacă are loc un spectacol la Amfiteatrul roman, rezervă-ți bilete! Este o experiență pe care nu ai ocazia să o trăiești în fiecare zi.
Cazare în Plovdiv
Opțiunile de cazare în Plovdiv sunt numeroase - de la hoteluri mai simple sau mai pretențioase până la pensiuni sau hosteluri.
Dacă alegi să te cazezi în centrul istoric (e minunat să te trezești dimineața direct în atmosfera magică a hanurilor și vechilor case), nu uita că mașinile nu au acces acolo. Va trebui deci fie să duci bagajele pe jos, fie să alegi o cazare într-o zonă apropiată, dar cu posibilitate de parcare.
Ai fost acolo?
Spune și altora impresiile tale!