Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram RSS feed

Cetatea lui Gateluzzi din Chora

Toate obiectivele Biserici si capele din Samothraki Descopera marea Descopera muntele Oameni si asezari Obiective culturale si muzee din Samothraki Plaje din Samothraki Shopping

La un capat al Chorei, in partea de nord-est, ruinele cetatii medievale aflate pe un varf de stanca la inaltimea de aprox. 250m domina localitatea.

Cetatea din Chora

Istorie

Cetatea ocupa o suprafata de 1880 mp si a fost construita in anii 1431-1433 de conducatorul genovez Gateluzzi, in cadrul unei actiuni mai complexe de fortificare a insulei pentru a o proteja impotriva atacurilor dusmanilor.

Palamedes Gateluzzi, membru al unei familii de negustori bogati din Genova, dobandise controlul asupra insulelor Samothraki, Limnos si Lesvos si asupra coastei Traciei de la imparatul bizantin Ioan al V-lea Paleologul in schimbul ajutorului oferit la preluarea tronului Bizantului in defavoarea lui Ioan al VI-lea Cantacuzino.

De-a lungul istoriei cetatea a schimbat de mai multe ori stapanirea, fiind ocupata o buna bucata de timp de turci (1456-1460, 1479-1770, 1774-1912), venetieni (1466-1479) sau rusi (1770-1774), pana cand in anul 1912 s-a intors definitiv la greci.

Pana in anul 2015, cand a fost demolata, in incinta a existat o cladire construita in timpul dictaturii lui Metaxa (1936-1940), cladire care gazduia sectia de politie de pe insula.

Arhitectura

Arhitectura cetatii a fost impusa de configuratia accidentata a terenului. Astfel, spre est, unde panta era mai domoala, a fost pozitionata intrarea principala, iar cetatea a fost bine intarita cu un turn patrat si unul circular si cu un zid. Impreuna cu zidurile de nord si de sud, acesta formeaza fortificatia exterioara. Fortificatia interioara, alcatuita dintr-un zid si un turn patrat, se afla in partea de vest, acolo unde stanca este abrupta si face ca locul sa fie inaccesibil.

Fortificatia exterioara

Cum urci scarile spre intrarea in cetate, vei vedea in dreapta inscriptia in marmura de pe partea de sud a turnului patrat, care arata ca a fost construit in anul 1433. Imaginile reprezinta, de la stanga la dreapta, emblema lui Gateluzzi (un vultur), blazonul familiei genoveze, emblema Paleologilor (vulturul cu doua capete) si monograma acestora. In partea stanga inscriptia mentioneaza numele constructorului Constantin. Turnul are in prezent 11,3 metri si avea trei etaje separate probabil de platforme si scari de lemn, cu nise inguste pentru aparare. Intrarea se facea pe la al doilea nivel, iar la primul nivel se gasea cea mai mare cisterna a cetatii, folosita pentru aprovizionarea cu apa atat a soldatilor, cat si a locuitorilor insulei. Acoperisul era sustinut de o coloana aflata in mijloc, a carei baza este inca vizibila pe fundul cisternei. Fantana aflata pe peretele sudic al turnului patrat avea probabil legatura cu aceasta cisterna.

Turnul circular din partea de sud (in stanga intrarii) a fost construit in timpul perioadei bizantine, atunci cand s-au terminat lucrarile la fortificatia exterioara. Turnul nu avea intrare si pe masura ce a fost construit a fost umplut cu pamant, astfel incat sa formeze o platforma pe care erau probabil asezate tunurile.

Fortificatia exterioara ocupa 950 mp si era folosita pentru adapostirea locuitorilor din zona in caz de necesitate.

Fortificatia interioara

Cum inaintezi pe podetul de lemn lasi in stanga turnul patrat al fortificatiei interioare, inalt de 13m. Inscriptia de pe placa de marmura incastrata in peretele de est mentioneaza anul 1431 ca find anul constructiei si din nou numele conducatorului Palamedes Gateluzzi ("Palamedes Palaeologus Gatilusius dominus") si al constructorului Constantin. In centrul placii se afla blazonul familiei, in stanga vulturul-emblema, iar in dreapta monograma Paleologilor.

O scara de piatra si o poarta arcuita de deasupra careia se arunca cu apa sau ulei fierbinte asupra dusmanilor conduc spre fortificatia interioara (930 mp), unde se aflau doua cisterne situate in partea de nord, respectiv de sud a turnului patrat; tot spre sud se afla si ruinele unei capele construite probabil in perioada post-bizantina.

Program de vizitare

Cetatea se poate vizita de la 1 aprilie la 31 octombrie, de joi pana duminica, intre orele 8.30 si 16, iar intrarea este gratuita.

Indicator spre cetate

Intrarea in cetatea din Chora

Cetatea lui Gateluzzi

Turnul fortificatiei interioare din cetatea din Chora

Vedere spre fortificatia exterioara

Intrarea in fortificatia interioara

Vedere de la cetatea din Chora

Inscriptie pe turnul exterior al cetatii din Chora

Inscriptie pe turnul interior al cetatii din Chora

La intrarea in cetatea din Chora

Comentarii

Îți vine să crezi că nu există niciun comentariu pentru acest articol?
Fii tu primul care își publică părerea!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki