Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram RSS feed

Insula capritelor

De peste 30 de ori mai multe decat numarul locuitorilor. Asa suna statistica – 100.000 de capre la circa 3.000 de locuitori. Cele mai multe (aproape 90% din numarul total) traiesc in libertate. Sunt pe drum, in drum, pe stanci, pe plaja, in copaci, chiar si pe masini daca nu ai grija. Mesteca tacticos o frunza in timp ce te privesc un pic intrigat, dintr-o parte. Ca doar e insula lor...tu esti numai un musafir.

Caprite pe sosea in Samothraki

Sunt doua feluri de capre in Samothraki: o specie mai recenta si o specie veche de capra salbatica cu coarne curbate, numita Capra Aegagrus Pictus, ruda cu ibexul cretan cunoscut drept kri-kri.

Caprele sunt o parte importanta a economiei locale, fiind obiectul de activitate al multor crescatori de animale de pe insula. Aproape toti localnicii detin cateva capre. Unii au ferme si isi castiga existenta cu ajutorul lor. Mai nou exista si o aplicatie numita Happy Goat, care iti arata cum sa iei deciziile astfel incat ferma ta sa fie profitabila si in acelasi timp sa nu dauneze mediului natural, luand in calcul factori economici si ecologici. Pentru ca din pacate exista si acest aspect negativ: caprele in numar atat de mare distrug vegetatia si produc eroziunea solului.

"Katsika" si "katsiki" sunt cuvintele grecesti pentru "capra", respectiv "ied", insa in restaurante le vei gasi alintate diminutival cu "katsikaki", cum ar veni - "iedut".

Gasesti "katsikaki" la loc de cinste in meniul tavernelor de familie din insula. Fie la protap, fie la cuptor, cu orez, cartofi, paste, vin, rosii, dovleac, gutui, prune, vinete sau chiar miere (o portie costa 8-9 Euro). Mai lipseste "capra cu capra", cum glumeau cei de la restaurantul Karydies (unde e musai sa mergi). Pitorescul satuc Profitis Ilias este renumit pentru capra la protap, iar cea mai faimoasa taverna de acolo se numeste O Vrahos. Este un reper culinar al insulei, asa ca nu rata o vizita!

Inainte sa pleci din Samothraki nu uita sa arunci o privire la magazinul To Gid' - Goat Shop din Chora ("gidi" inseamna “caprita”). Il gasesti in centru, in zona de taverne, pe langa biserica. Are o colectie draguta de magneti, tricouri, sepci si tot felul de alte obiecte simpatice imprimate cu emblema insulei – caprita de Samothraki.

Atentie

Capra trecand strada in Samothraki

Capra pe marginea drumului in Samothraki

Capra mirata

Capra stand in mijlocul strazii in Samothraki

Caprita mergand pe poteca

Capra pe munte in Samothraki

Capre pascand

Capra langa gard

Capre in padure

Comentarii

Îți vine să crezi că nu există niciun comentariu pentru acest articol?
Fii tu primul care își publică părerea!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki