Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram RSS feed

Unde si ce mananci in Samothraki

Pe langa vathre, cascade, munte si plaje, mancarea este una din caracteristicile pentru care iti vei aduce aminte de Samothraki. Cu foarte putine exceptii, pe insula nu sunt restaurante simandicoase, ci taverne si cafenele de familie, unde proprietarii sunt si manageri si bucatari si chelneri. Sa nu te mire daca la tavernele din localitatile mici nu vei gasi un meniu tiparit, ci acesta iti va fi povestit de cel care iti va servi masa, in functie de ceea ce este pregatit in bucatarie in ziua respectiva.

Samothraki este renumita pentru mancarea simpla si proaspata, gatita cu ingrediente locale. Iti da senzatia ca asa gateau bunicile din Grecia in casele lor.

Aperitiv traditional

Cand te asezi la o taverna, dupa ce va fi intinsa fata de masa de hartie pe care de obicei e imprimata harta insulei, iti va fi adusa apa. De multe ori este apa la carafa, de la robinet, pentru care nu va trebui sa platesti. Sa nu iti fie teama sa o bei, caci apa din Samothraki este una din cele mai bune si curate din Grecia. Alteori iti va fi adusa o sticla de apa plata la 1,5 litri, caz in care va aparea pe nota (de obicei la pretul de 1,5 Euro).

Aperitive

Aperitivele sunt cele pe care le gasesti mai peste tot in Grecia si sunt foarte gustoase. Daca iti place branza, iti recomand "tyrosalata" (salata de branza) sau "tyrokafterì" (branza picanta). Este o crema usor (sau mai mult) picanta de branza amestecata cu iaurt gras, ardei iuti tocati marunt, ulei de masline si condimente. Costa 2,5-3 Euro/portie si merge de minune cu painea proaspata. Alte feluri traditionale cu branza sunt "feta saganaki" sau "bougiurdi" (branza cu rosii si alte legume la cuptor).

Poti incerca si salata de icre sau de vinete ("melitzanosalata", pregatita intr-un mod diferit de cea pe care o stim noi) sau dovleceii prajiti.

Cea mai intalnita salata este cea greceasca. O vei gasi in meniuri sub numele de "horiatiki", adica "taraneasca", la preturi de 5-6 Euro. Are rosii, castraveti, ardei, ceapa (daca nu mananci ceapa ar fi bine sa ii rogi dinainte sa nu puna) si una sau mai multe felii mari de branza feta asezate deasupra, impreuna cu nelipsitul ulei de masline si un strat fin de oregano.

Ah! Si sa nu uitam de tzatziki!

TyrosalataTyrosalata

HoriatikiHoriatiki

"Katsikaki", emblema culinara a insulei

Pe o insula unde numarul caprelor este cam de 30 ori mai mare decat numarul locuitorilor este evident ca felul traditional prin excelenta va fi carnea de capra sau ied ("katsikaki"). E gatita in numeroase si variate feluri – la protap, la tigaie, in pergament, umpluta cu orez, maruntaie si mirodenii ("gemistò"), cu vin, cartofi, rosii, vinete, dovlecei sau chiar cu miere, gutui sau prune. Un fel deosebit, care aduce aminte de drob, este "kokoretsi" (organe de capra). Pentru ca cele mai multe capre de pe insula traiesc libere, carnea pare sa aiba un gust diferit. O portie costa in jur de 8-9 Euro, iar cea la protap sau umpluta 25-28 Euro/kilogram.

Cea mai faimoasa localitate pentru "katsikaki" la protap este satul Profitis Ilias (cu celebra sa taverna O Vrahos), aflat pe pantele unui deal, la aproape 13 km de Kamariotissa. Renumita pentru traditia sa gastronomica si felurile pe baza de capra este si Taverna Karydies din Ano Meria, la circa 20 km de Kamariotissa.

KatsikakiKatsikaki

KokoretsiKokoretsi

Peste si fructe de mare

Nu uita ca la urma urmei te afli pe o insula, ceea ce inseamna ca la tavernele de pe malul marii vei gasi peste ("psari") proaspat si fructe de mare. Adesea, in loc de meniu, proprietarul te va chema sa-ti arate captura zilei. Incearca peste de diferite feluri fript sau prajit, cu sos de ulei de masline si lamaie, calamari sau caracatita ("htapodi") la gratar sau pregatita in otet, ca aperitiv.

Kilogramul costa 25-50 Euro, in functie de specie, iar cea mai renumita taverna cu acest specific este Akrogiali din Lakkoma.

Calamari umpluti cu fetaCalamari umpluti cu feta

Caracatita la gratarCaracatita la gratar

Alte feluri principale

Pe langa nenumaratele mancaruri cu carne de capra, vei gasi si carne de pui, miel sau porc la gratar sau cuptor, chiftele, carnati, musaca, "pastitsio" (o budinca de paste), vinete sau dovlecei umpluti, "manti" (paste de casa umplute cu carne tocata si ceapa)

Daca nu esti amator de carne, tavernele au si variante vegetariene, printre care se numara vinetele sau alte legume la cuptor si traditionala "fasolada tsigaristi" (un fel de iahnie de fasole gatita in tigaie)

Fasolada tsigaristiFasolada tsigaristi

Pui cu cartofi la cuptorPui cu cartofi la cuptor

Salate

Langa felul principal poti adauga o salata verde ("maruli"), tocata marunt si asezonata cu ulei de masline si lamaie sau o salata de rosii, castraveti, ardei copti sau ruccola (cu preturi de 3-5 Euro). La foarte multe taverne vei gasi si o salata de frunze verzi fierte sau calite ("horta"), asemanatoare frunzelor de sfecla.

Salata verdeSalata verde

Desert

Fructul specific al insulei se numeste "praousti". Pomul este un fel de incrucisare intre prun si corcodus, care poarta oficial numele de prunus domestica syriaca, mai cunoscut ca prun mirabelle. Fructele sunt rotunde, de culoare galben-portocalie si dulci atunci cand sunt coapte. Si, pentru ca se coc in luna august, au capatat in Grecia numele de "praousti" (de la "pro augustu"). Din ele se pregateste gem sau desertul traditional, "praousti koutaliou" ("la lingura"). Aceste deserturi "la lingura" sunt diferite fructe fierte si conservate in sirop de zahar sau miere, care de obicei se savureaza cu lingura sau lingurita (de unde si numele) din castronele de sticla, alaturi de o cafea greceasca si un pahar cu apa.

Un alt desert caracteristic Greciei de nord si in special insulei Samothraki se numeste "haslama" si e o prajitura insiropata, preparata in principal din faina si gris.

Vei mai gasi in meniuri tot felul de clatite (mergi la To Stenaki in Chora), baclava, cataif, "galaktobureko" (un fel de placinta insiropata, cu gris si lapte), tarte cu ciocolata (faimoasa e cea care se numeste "pissa ke poupoula", adica "smoala si puf" de la cafeneaua Lefkos Pirgos din Chora), fructe proaspete, inghetata (incearc-o pe cea cu lapte de capra de la taverna Trapeza din Chora) si deliciosul iaurt grecesc acompaniat de dulceata.

De cele mai multe ori desertul iti este oferit din partea casei, la finalul pranzului sau cinei.

PraoustiPraousti

HaslamaHaslama

Inghetata cu lapte de capraInghetata cu lapte de capra

Bauturi

Insoteste-ti mesele de bauturile locale – ouzo sau tsipouro (un rachiu de tescovina de circa 40 grade, cu sau fara anason), de preferinta de casa, berea artizanala Fonias Pale Ale, produsa in Kamariotissa sau vinurile de la Crama Melmar (daca iti plac vinurile rosii iti recomand Syrah-ul Mistiko Monopati)

In ceea ce priveste bauturile racoritoare ar trebui sa stii ca prin limonada nu se intelege limonada de la noi, facuta in casa, ci o bautura carbogazoasa imbuteliata. De asemenea, vissinada nu e visinata, ci sirop de visine.

Probabil cea mai populara bautura pe insula (ca si in toata Grecia) este frappe-ul (in varianta originala – cu ness, zahar, lapte, apa si gheata – nu frisca! nu sirop de ciocolata!). Nu de putine ori vei vedea localnicii stand la cafenele la o vorba si un pahar de frappe (costa 1,5-3 Euro). Daca il doresti moderat de dulce (ceea ce de multe ori se traduce prin destul de dulce) cere-l metrio. Daca nu vrei deloc zahar, cere-l "sketo" ("pur"). Aceleasi expresii le poti folosi si pentru cafeaua greceasca (1-2 Euro). Varietatea locala de cafea este mai inchisa la culoare ("skouros") si mai concentrata decat cea intalnita in alte parti ale Greciei.

In limba greaca

Kalì òrexi! = Pofta buna!
Yia mas! = Noroc!

Vin la carafaVin la carafa

OuzoOuzo

FrappeFrappe

Cafea greceascaCafea greceasca

Comentarii

Îți vine să crezi că nu există niciun comentariu pentru acest articol?
Fii tu primul care își publică părerea!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki