Taverna O Psaras se află pe țămul nordic al insulei, pe partea dreaptă a drumului cum vii dinspre Kamariotissa, chiar înainte de micul port aflat lângă plaja Therma. Este una dintre cele câteva taverne din Samothraki care au specific pescăresc.
Taverna s-a redeschis în iulie 2020, după o pauză de câțiva ani. Cei care merg în fiecare an pe insulă probabil își aduc aminte că prin 2016 se afla într-un alt spațiu, cam la un kilometru distanță, în locul în care funcționează astăzi o altă tavernă, cu același specific, numită Argo.
Taverna O Psaras este în primul rând despre pește și fructe de mare, iar numele său se traduce prin "Pescarul".
Te avertizez de la bun început că nu vei găsi nimic pretențios aici (cum nu vei găsi de altfel în cele mai multe localuri din Samothraki). Este un loc simplu, cu câteva mese aflate într-o curte ce dă spre drum, la umbra platanilor. Vei găsi însă mâncare bună și este un loc pe care ți-l recomand (alături de Taverna Akrogiali din Lakkoma) dacă ești amator de preparate "pescărești".
Felurile de pește nu sunt menționate în meniu, pentru că depind de ceea ce este disponibil și de sezon. Cel mai bine este să-l întrebi pe Dimitris sau pe cel care îți ia comanda care este captura de pește a zilei. Întreabă și de mărimea peștilor – unii sunt mari și pot fi împărțiți de două persoane, iar prețul este pe kilogram. Lângă peștii la grătar ți se va aduce oregano și o sticluță cu ladolemono (un sos cu ulei de măsline și lămâie) care se amestecă și se toarnă peste pește.
Tot de împărțit sunt și pastele cu fructe de mare, care vin într-o farfurie de dimensiune considerabilă și costă 20 Euro.
Mai găsești supă de pește, caracatiță la grătar (în funcție de sezon), midii la abur, creveți și calamari prăjiți sau fripți, scrumbie afumată sau pești mici, precum sardine la grătar și hamsii prăjite.
Pentru cei care nu vor pește, există friptură sau souvlaki de porc sau pui.
Dintre salate, dacă vrei ceva mai special, îți recomand salata cretană (Dakos) pregătită de Katerina, cu roșii crude și uscate, brânză feta rasă, pesmeți, ruccola și oțet balsamic.
Printre aperitive se numără și brânza feta locală sau kefalotyri (o brânză maturată) la grătar sau pasta de brânză picantă (care apare în meniu sub numele de htypiti).
Stropește masa cu vin, bere sau, și mai bine, cu tsipouro de producție locală, pe care aici îl găsești atât fără anason (cum se bea de fapt pe insulă), cât și cu anason, pentru cei care îl preferă așa.
Contact Taverna O Psaras - Therma, Samothraki
Taverna O Psaras se află pe dreapta drumului principal care pornește din Kamariotissa și merge spre nordul insulei, la intrarea în Therma, lângă port.
Telefon: +30 697 416 9085 (Dimitris Vaxevanis)
Localizare: Google Maps O Psaras
Dacă e în primul rând despre pește și recomandarea este să-l întrebi pe Dimitris de captura zilei, atunci să vă spun să fiți cu mare băgare de seamă atunci când comandați pește. Pentru că în meniu se spune că prețul e la kg și e variabil. Am întrebat ce pește este, mi s-au recomandat niște sardele. Am întrebat de ceva pește mai mare și mi s-a arătat un pește de mărime medie și mi s-a spus dacă nu e o problemă că o să fie mai scump. Am spus că nu.
Ca să o scurtez, am plătit pe o porție de pește la grătar (doar peștele) 28 de euro! (în condițiile în care cel mai scump fel din meniu era 15).
Acum, pentru un tavernă de kko cu servire execrabilă, la malul mării, pe o insulă fără mari pretenții, nu prea te aștepți la un asemenea șoc.
Cam câți ați plătit în București sau în alte locații (restaurante) cu pretenții 130 de lei (28 euro) pe o porție de pește? Sunt curios.
Așa că atenție mare la ”piratul” Dimitris, că te face!
Am avut experiente minunate și nu am plătit în exces.
Acum 2 ani am cumpărat o caracatița de la pescaria din Kamariotisa și Dimitri a acceptat sa ne o facă pe grătar fără sa ne ia nimic.
Paștele cu fructe de mare ale Caterinei sunt extraordinare .Porția este enorma și au o langustina deasupra.
Servirea a fost mereu foarte bună și am apreciat ca oamenii fac cu placere aceasta.
Copii se simt tare bine acolo.
Intai l-am cunoscut pe Dimitris care ne-a intampinat foarte prietenos cu privirea lui blanda si apoi a aparut si "fenomenul"Alec, care ne-a uimit cu naturalete si sinceritate si care ne-a uimit cand a inceput sa ne vorbeasca depsre Subcarpati si stia cateva albume