Din șoseaua de nord, care se îndreaptă către plaja Kipos, urmând țărmul mării, un drum cotește spre dreapta. Începe să urce treptat către poalele Muntelui Saos, printre lanuri de cereale care vor lăsa curând locul caselor și grădinilor din satul Ano Meria.
Mergi tot înainte, depășești ultimele gospodării din localitatea ce pare aproape pustie și intri pe un drum de pământ umbrit de o pădure de platani bătrâni, cu forme ciudate. Continui preț de aproape un kilometru și peste puțin timp te vei găsi într-un loc deschis, cu parcare generoasă în partea stângă și un restaurant pe dreapta.
Ai ajuns la Taverna Karydies ("Nucii"), una dintre cele mai "ascunse" taverne din Samothraki, dar în același timp și una dintre cele mai faimoase.
Taverna Karydies funcționează încă din anul 1977 și se găsește într-o curte mare, în care s-au aciuat și câteva pisici. Locul este renumit pentru nenumăratele feluri în care este pregătită carnea de capră, dar și pentru gustul autentic, "ca la mama acasă", al mâncării.
Meniul are o secțiune specială doar pentru felurile pe bază de carne de capră. Te vei vedea în fața unei hotărâri dificile – va trebui să alegi între capră cu prune, capră cu rozmarin, capră cu miere, capră cu gutui, capră cu vin, capră umplută, capră cu vinete, capră cu bulgur și...lista poate continua – sunt vreo 20 de feluri de mâncare cu carne de capră la Karydies, cu prețuri între 10 și 17 EUR.
Taverna mai este renumită și pentru fasolada tsigaristi ("fasole prajită"), un fel tradițional, fără carne, care se gătește folosind de obicei iahnia de fasole pregătită cu o zi înainte.
Meniul mai cuprinde și alte preparate – de la aperitive (4-8 EUR) și salate (6-10 EUR), până la felurile principale, cu carne (9,5-12 EUR) sau vegetariene (8,5-9,5 EUR).
Secretul gustului nu stă doar în felul în care este pregătită mâncarea, ci și în faptul că ingredientele sunt proaspete și locale. Familia Aggelonias, care deține taverna, are și o fermă de animale, așa ca brânza și carnea provin de acolo, iar legumele vin direct din grădină. Pâinea se coace chiar în cuptorul aflat în curte.
De multe ori, vei fi întâmpinat chiar de Georgios, proprietarul, care de-a lungul timpului a învățat de la turiștii care i-au trecut pragul suficiente cuvinte încât sa poată comunica puțin cu fiecare, chiar pe limba lui.
Taverna Karydies nu este cunoscută doar pe plan local. În anii 2019, 2021, 2023 și 2024 a primit Premiul Gastronomiei Grecești (Greek Cuisine Restaurant Awards), numărându-se printre cele mai apreciate restaurante din Grecia.
Contact Taverna Karydies - Ano Meria, Samothraki
Ca să ajungi la Taverna Karydies, trebuie să mergi pe șoseaua din nordul insulei, de la Kamariotissa către plaja Kipos. Cam la 20 km de Kamariotissa, faci dreapta pe drumul către Ano Meria. De acolo mai ai cel mult 3 kilometri, ultima parte fiind pe drum de pământ, care poate fi străbatut cu mașina. Pe drum sunt mai multe indicatoare către tavernă.
Taverna Karydies este deschisă de obicei de la sfârșitul lui iunie până în prima jumătate a lunii septembrie, în funcție de sezon.
Telefon: +30 255 109 8266
E-mail: karydies@yahoo.com
Localizare: Google Maps Karydies